![](/media/lib/286/n-kawa-z-ciastkami-5222d4a21e41fa54f53f507e37e32fcc.jpg)
Przez kofeinę kawa zwiększa ochotę na słodycze
25 sierpnia 2017, 10:33Kofeina czasowo zmniejsza zdolność kubków smakowych do wykrywania słodyczy, przez co pokarmy i napoje wydają się mniej słodkie. To z kolei sprawia, że na takie właśnie produkty mamy większą ochotę.
![](/media/lib/284/n-tropik-0583e3ad00d55837910a858aec550116.jpg)
Dziewiczych tropików nie ma od dziesiątków tysięcy lat
4 sierpnia 2017, 05:40Pierwsza globalna analiza wpływu człowieka na lasy tropikalne ujawniła, że ludzie zmieniają ich środowisko od co najmniej 45 000 lat. To przeczy powszechnemu przekonaniu, że przed rozwojem nowoczesnego rolnictwa i przemysłu w tropikach rosły dziewicze puszcze.
![](/media/lib/281/n-jadloszyn-baziowaty-968a52ae02a50e044a4adefcfce54ac5.jpg)
Ogrodniczy sposób na malarię
6 lipca 2017, 14:39Usunięcie kwiatów jadłoszynu baziowatego (Prosopis juliflora) może być jednym ze sposobów zwalczania malarii. Starsze samice komarów Anopheles nie mają bowiem wtedy wystarczającej ilości pożywienia i umierają. Wyeliminowanie dorosłych samic przerywa zaś cykl transmisji malarii.
![](/media/lib/280/n-pitna-czekolada-45daf2386ecdcfd81186f9013656cc42.jpg)
Lepsze funkcjonowanie poznawcze po kakao i czekoladzie
30 czerwca 2017, 11:42Czekolada nie tylko dobrze smakuje, ale i poprawia funkcjonowanie poznawcze. Dzieje się tak, bo flawanole z kakao mają działanie neuroprotekcyjne.
![](/media/lib/278/n-przekroj-przez-mysia-aorte-1f9849fc004cf1d0714bf71a46ed7f63.jpg)
Cukier trehaloza wspomaga makrofagi w walce z miażdżycą
7 czerwca 2017, 11:46Trehaloza, która stanowi główny cukier hemolimfy owadów i występuje w grzybach, np. drożdżach, pomaga w leczeniu miażdżycy.
![](/media/lib/278/n-receptory-wody-4a2c8ef02dfa9d144762067f293cc5d3.jpg)
Receptory smaku kwaśnego wykrywają również wodę
2 czerwca 2017, 11:32Receptory smaku kwaśnego odpowiadają również za wykrywanie wody.
![](/media/lib/115/n-pepek-a84bb4b7c03e4d02f94c055728ef03ad.jpg)
Znany lek na cukrzycę poprawia poziom cukru, modyfikując mikrobiom
2 czerwca 2017, 10:11Lek na cukrzycę - metformina - kontroluje poziom glukozy we krwi, modulując mikrobiom jelit.
![](/media/lib/274/n-buraki-d4ac5700cba88db3e5f5a1a3358433c0.jpg)
Prądem przyrządzone
19 kwietnia 2017, 05:16Poszukując skutecznych metod utrwalania żywności, naukowcy zwracają się ku pulsacyjnemu polu elektrycznemu i ultradźwiękom. Zastosowanie odpowiednich parametrów pozwala zabić bakterie, a jednocześnie wydajniej tłoczyć soki z wyższą zawartością prozdrowotnych polifenoli czy uzyskiwać frytki chłonące mniej tłuszczu.
![](/media/lib/123/n-lemoniada-437cdf079b5114de495ed3240cc71129.jpg)
Słodzik czy cukier? Dla ogólnego spożycia kalorii to nie ma znaczenia...
20 grudnia 2016, 14:46Czy, by zachować smukłą sylwetkę, lepiej pić napoje ze słodzikami, czy cukrem? Wyniki eksperymentów są co najmniej zaskakujące...
![](/media/lib/261/n-krabpalmowy-668aaef02da430670416b950bf89d801.jpg)
Niezwykła siła kraba palmowego
24 listopada 2016, 10:29Shin-ichiro Oka z Okinawa Churashima Foundation i jego koledzy zmierzyli siłę szczypców 29 dzikich krabów palmowych z Okinawy. Krab palmowy to największy lądowy stawonóg na świecie